woensdag 7 december 2011

Mundo Maya

San Cristobal De Las Casas. Nog zo een hippie stad. We komen toe na een lange rit waar we onze Engelse vrienden zijn kwijtgeraakt, en gaan een heerlijk sapje drinken in één van de vele organische cafeetjes in het stadje. We wandelen wel tien keer de hoofdstraat af, en telkens is er iets nieuws of iets dat we over het hoofd hebben gezien. San Cristobal heeft de gezellige kraampjes langs de kant van de straat, maar ook de prachtig geklede vrouwtjes en kinderen die geen 'nee' verstaan bij het verkopen van prullaria. We lopen een beetje verloren op de drukke markt en belanden recht in het lokale slachthuis, doodgeur en afgekapte koeienkoppen incluis. Gelukkig verkopen ze voor Miet ook honderdduizend koriander en advocados om onze guacamoleverslaving te bevredigen.

De wereld is klein, de volgende ochtend liepen we Jack en Lulu terug tegen het lijf en reden we samen de trage, kronkelige weg naar Agua Azul. We reden onopvallend gratis het park binnen en wachtten geduldig samen op het middernachtuur voor Jack's verjaardag. Misschien was het de vermoeiende rit, misschien de Tequila, maar we hebben klokslag 12u niet wakker meegemaakt. 's Morgens namen we terug afscheid en gingen wij met een fikse wandeling het turquoise water van Agua Azul bekijken en 's middags reden we naar de waterval van Misol-Ha waar we het zweet van ons lijf zwommen. Een droom kwam uit, middenin de jungle in fris water onder een 35 meter hoge waterval bommetjes springen.

In het oerwoud van Chiapas, waar we 's nachts wakker gehouden werden door de brulapen, bezochten we de Palenque Mayaruines. We probeerden de bussen andere toeristen voor te blijven en zagen de tempels ontwaken  in de ochtendmist en de laatste junglemonsters zich snel uit de voeten maken. 't Is een machtige plek. We voelden oeroude energie, en probeerden ons voor te stellen hoe het er 3000 jaar geleden uitzag. Rode verf, Mayakrijgers, en een drukte van jewelste. We verlangden naar informatie over de gebouwen die we beklommen. Het leek alsof we een andere wereld betraden, waar zoveel geheimen verborgen liggen, en we zoveel over willen ontdekken. We doolden rond tussen de jungle, watervallen, ruïnes, verlangden naar meer. Het museum toonde ongelooflijke beelden over vondsten die daar gedaan werden. De 'Red Queen', een skelet dat gevonden werd, helemaal rood geverfd, oorbellen, hele kleine gedetailleerde kleibeeldjes over hoe het leven daar is geweest. We gingen met onze hoofden vol verhalen en energie, en onze monden open terug op pad.

Onze dagen in Mexico lopen op hun eind. Tegen de 11ste moeten we het land uit en we proberen nog zo veel mogelijk in ons op te nemen. Maar we zijn ook al overbenieuwd naar Guatemala, waar we verder de Mundo Maya intrekken en van de natuur willen genieten.


San Cristobal

Mercado

Banana pancakes for breakfast!

Agua Azul

Bommetje! Misol-Ha

Maya draak

Palenque

Natuurpanorama

1 opmerking: